ОЛИМПСКА РЕГИЈА

ЛЕТО 2024

ОЛИМПСКА РЕГИЈА / ПИЕРИА

 

Олимпска регија или Пиериа се наоѓа на североисточниот дел од континенталната Грција. Од нејзината западна страна се наоѓа познатата планина Олимп која воодушевува со својата природна убавина и која е од 1985 година прогласена за национален парк. Главен град на оваа област е Катерини. Карактеристиките на оваа регија се бреговите со широки песочни плажи во правец север-југ, во должина од 70км. Во централниот дел на Пиериа се наоѓаат две летувалишта: Паралија Катерини и Лептокарија кои со своите бројни содржини привлекуваат голем број на туристи, како и Неи Пори, Олимпик Бич, Платамона и Литохоро кои исто така се популарни дестинации во оваа област. Тука се наоѓа и археолошкиот локалитет Дион, со остатоците на некогашното светилиште, гробница, театар и базилика кои сведочат за важноста на ова култно место во минатото.

РАЗГЛЕДАЈТЕ ЈА НАШАТА ПОНУДА

Art of Travel

  • Лондонска 2/17А Скопје

  • +389 2 305 1905

  • +389 70 27 93 95

  • artoftravel.mk@gmail.com

  • info@artoftravel.mk

ГАЛЕРИЈА

КОНТАКТ

Страницата на Art of Travel е од информативен карактер! Се трудиме редовно да ја ажурираме, но постои можност за поинакви информации од моментално објавените. Ве молиме сите цени и описи на објекти да ги проверите директно во агенцијата телефонски, на mail или лично. Ви благодариме на разбирањето.© Copyright document.write(new Date().getFullYear()); Art of Travel