Пафос - насликовитиот град на Кипар

Paphos е едно од главните летувалишта на Кипар и е специфичен по тоа што е спој на два града, Kato Paphos (Долен дел на градот) и Ktima Paphos (Горен дел на градот), a секој од нив поинаков на свој начин. Додека е Ktima трговски дел на градот, каде живеат и работат локалните жители, Kato Paphos е рај за туристите, каде што се сместени хотелските комплекси. Сончевиот Пафос со топлото море има долга традиција, а некогаш бил и главен град на Кипар и тоа во времето на античка Грција и стариот Рим.

 

Северниот дел на градот, Ktima Paphos, е помирната половина и правиот центар на градот. Одолеал на експанзијата на туристичките градби, но сочувал медитерански дух и архитектура. Поседува импресивен колонијален стил и неколку интересни музеи, како и одлични таверни. Интересно е дека во него и понатаму се наоѓа турската четврт, Mouttalos, со децении по инвазијата на Турција, прилично пропаднат и запуштен, но и понатаму интересен историски локалитет.

 

Од другата страна, Като Пафос, е туристички центар, со бескрајна низа на кафетерии, со атмосфера надополнета со музика и забава. Како е тоа јужниот дел на градот, излегува на море, каде што се наредени хотели и ресторани. Градскиот центар е сместен на неколку километарскиот морски брег, го красат убави плажи и преубаво шеталиште покрај марината.

 

Кипар е само една од дестинациите во понуда на туристичката агенција Art of Travel

Art of Travel

  • Лондонска 2/17А Скопје

  • +389 2 305 1905

  • +389 70 27 93 95

  • artoftravel.mk@gmail.com

  • info@artoftravel.mk

ГАЛЕРИЈА

КОНТАКТ

Страницата на Art of Travel е од информативен карактер! Се трудиме редовно да ја ажурираме, но постои можност за поинакви информации од моментално објавените. Ве молиме сите цени и описи на објекти да ги проверите директно во агенцијата телефонски, на mail или лично. Ви благодариме на разбирањето.© Copyright 2018 Art of Travel