КОПАОНИК

ПРОЛЕТ / ЛЕТО / ЕСЕН 2021

КОПАОНИК

 

Копаоник со право го заслужува своето второ име – Сончева планина. Со просечно 200 сончеви денови годишно, и просечно 160 снежни денови (од крајот на ноември до првите мајски денови), е дефинитивно идеална комбинација за секој вљубеник на природата и зимските спортови.

Планинскиот воздух несомнено му годи на организмот, а најубавата српска планина го има за секој свој посетител доволно, за да се врати од одморот свеж и препороден. Свежиот планински воздух е одлична превенција од разновидни болести, а и лекување на дел од нив. Планинскиот воздух го јакне имунитетот, ја подобрува крвната слика, поволно влијае на повлекување на кожните заболувања, ги ублажува алергиските реации и го нормализира притисокот. Несомнено влијае на подобро внатрешно чувство и е рецепт за излегување од депресијата, победа над анксиозноста, но и одличен одмор од секојдневието. По враќањето ќе се чувствувате подобро, посилни и спремни за работа, дружби и се она што подразбира секојдневие.

Ски центарот е погоден за сите категории и возрасти. Поседува преку 62км ски патеки, за нордиско и алпско скијање. Исто така нуди и парк за бордање. Моменталниот капацитет е  24 жичари и ски лифтови за преку 33.000 скијачи. 97% од патеките се покриени со системот за вештачко оснежување.

 

Карактеристики на ски центар Копаоник:

Височина – 1.770 м

Највисок врв – 2.017 m

Вкупна должина на патеките – 62.000 m

Вкупен капацитет на жичарите – 33.000 скијачи/час

Број на жичари, ски лифтови – 24

Број на лесни ски патеки – 21

Број на средни ски патеки – 9

Број на тешки ски патеки – 6

Максимална висинска разлика – 512 m

Најдолга ски патека – 3.500 m

Должина на ноќната ски патека – 450 m

Нордиски ски патеки – 12 km

97% покриеност со системот на вештачко оснежавање
Snow park

Три патеки по FIS стандард за слалом, велеслалом, супер велеслалом и спуст

МАПА НА СКИЈАЛИШТЕТО           

55 km ски патеки уредени за алпско скијање

– 18 km ски патеки за нордиско скијање

–  ноќна ски патека Мало Језеро

– snowboard парк

– 4  исклопиви четвороседни жичари

– 3 фиксни четвороседни жичари

– 3 двоседни жичари

– 2  сидра

– 8 чинии

– 97% оснежено – Караман A и B, Панчиќев врв, Дубока 1 и 2, Сунчана долина, Мало језеро, Крст, Крчмар, Кнежевске баре, Мали Караман, Марине воде, Гобеља и ски патишта кои им припаѓаат.

Art of Travel

  • Лондонска 2/17А Скопје

  • +389 2 305 1905

  • +389 70 27 93 95

  • artoftravel.mk@gmail.com

  • info@artoftravel.mk

ГАЛЕРИЈА

КОНТАКТ

Страницата на Art of Travel е од информативен карактер! Се трудиме редовно да ја ажурираме, но постои можност за поинакви информации од моментално објавените. Ве молиме сите цени и описи на објекти да ги проверите директно во агенцијата телефонски, на mail или лично. Ви благодариме на разбирањето.© Copyright 2018 Art of Travel