АТОС

ЛЕТО 2020- First minute

АТОС

 

Најисточниот дел на Халкидики е планината Атос, позната како Света Гора, каде што живеат само православните монаси. Седиштето на 20те православни манастири, вклучувајќи по еден српски, бугарски и руски манастир, е автономна држава под грчки суверенитет. На Света Гора можат да живеат само монасите и моментално ги има околу 2.000. Прв историски спис за постоење на монасите на Светата Гора, датира од првата половина на 9. век. По правилото наречено „аватон„, Света Гора можат да ја посетуваат само машки лица, со специјална дозвола, која се вади однапред. Голем број на туристите својата посета на Света Гора ја ограничуваат на гледање на манастирите со камери и двогледи од бродовите.

 

Најголемиот број манастири е изграден на обалите и во комбинација со преубавата природа, која ги опкружува, чинат слика која ќе Ве остави без здив. Извонредните уметнички дела, колекции на ракописи, икони и златни и сребрени предмети се чуваат во манастирите.

 

Хотелите се воглавно сместени околу Уранополис и на островот Амулијани. Атос е единствена монашка држава на светот, спроти архипелагот Амулијани, со седумнаесет песочни острови и претставува неоткриен рај за туристите кои ја почитуваат традицијата и сакаат мирен одмор.

РАЗГЛЕДАЈТЕ ЈА НАШАТА ПОНУДА

Art of Travel

  • Лондонска 2/17А Скопје

  • +389 2 305 1905

  • +389 70 27 93 95

  • artoftravel.mk@gmail.com

  • info@artoftravel.mk

ГАЛЕРИЈА

КОНТАКТ

Страницата на Art of Travel е од информативен карактер! Се трудиме редовно да ја ажурираме, но постои можност за поинакви информации од моментално објавените. Ве молиме сите цени и описи на објекти да ги проверите директно во агенцијата телефонски, на mail или лично. Ви благодариме на разбирањето.© Copyright 2018 Art of Travel